leonardg
352 poze   796 vizite

Ara-galben-albastru

*Ara ararauna*
Origine
Papagalul Ara albastru si galben (Ara ararauna) este un membru dintr-un grup larg de papagali neotropicali, din familia Psittacidae.

Papagalul galben-albastru se intalneste in zona estica a statului Panama, in nord-vestul Columbiei si estul Anzilor, in regiunea de sud, de-a lungul acestor munti, la sud-est de Bolivia. De asemenea, exemplare ale speciei populeaza estul Venezuelei, zona de la sud de Orinoco, dar si teritorii din Ecuador, Peru, Guyana, Surinam, Trinidad, Brazilia, Bolivia, Paraguay si Argentina.

In ultimul timp, din ce in ce mai multi papagali Macaw galben-albastru au fost alungati din habitatul lor natural, fiind aproape exterminati din regiunile de bastina.

Aceste pasari populeaza in general vaile impadurite ale raurilor, zonele cu vegetatie inalta si densa, padurile deschise, mlastinile, savanele, padurile virgine, iar in zonele tropicale aria de raspandire ajunge pana la altitudinea de 500 de m. si in localitati pana la 1500 de m.

In Panama, papagalul Macaw este intalnit in zona vailor raurilor, a mlastinilor de mangrove, a padurilor virgine si a savanelor ce nu se afla la mai mult de 1000 de metri inaltime. In Columbia, pasarile populeaza in special delta fluviului Atrato si, spre sud, vaile raurilor aflate pe partea vestica a Anzilor.

Pe fasia continentala dinspre Pacific, Macaw este intalnit pana aproape de granita cu Ecuadorul. In estul si sud-estul Columbiei, papagalul galben-albastru ocupa regiunile joase din preajma fluviilor Amazon si Orinoco. Aria de raspandire continua la est de Anzi, spre Bolivia de sud, incluzand, probabil, si provincia Chaco din Argentina.

In Bolivia, la sud de Beni si la vest de Santa Cruz, papagalii galbeni-albastri Macaw populeaza acelasi teritoriu ca si papagalii Scarlet Macaw (Ara macao) si Macaw cu gat albastru (Ara glaucogularis). In zona din jurul orasului Beni, sunt observate adesea exemplare hibride, rezultate din imperecherea papagalilor Scarlet Macaw cu cei galbeni-albastri.

In Paraguay, papagalii Macaw galbeni-albastri se intalnesc in centrul zonelor joase dintre Panama si Paraguay. In Brazilia, ca si in alte parti ale arealului, aceasta specie de papagali populeaza zonele riverane impadurite. Papagalii se hranesc cu fructele diferitelor specii de palmieri, cei mai importanti fiind inja si tucuma.


Hrana Papagal Galben-Albastru
Hrana papagalilor Macaw galben-albastru este constituita din fructe si legume, pere, mere, prune, banane, morcovi, mici cantitati de alune, nuci si seminte de floarea-soarelui.

Medicii veterinari si crescatorii recomanda hrana specializata pentru papagali si suplimentele de minerale, pe care le puteti gasi in magazinele specializate.

Nu sunt recomandate fructele de avocado si boabele de cafea. In perioada de imperechere si cat puii sunt inca in cuib este recomandat un supliment alimentar preparat din oua, paine si apa.

Apa trebuie schimbata zilnic. Aceasta trebuie sa fie la discretie pentru ca pasarea sa isi potoleasca setea cand are nevoie. Periodic este bine sa le luati de la petshopurile de specialitate diverse batoane si jucarii. Sunt bune pentru cioc, ii ajuta sa nu se plictiseasca cand sunt lasati singuri sau elimina stresul.

Caracteristici Papagal Galben-Albastru
Papagalul galben-albastru are o lungime de aproximativ 90 de cm. Partea dorsala a corpului este acoperita de pene de culoare albastra, iar cea ventrala este colorata in galben. Fruntea si crestetul capului sunt verzi. Zona din jurul ochilor, obrajii, extinderea spre urechi si gat sunt albe, cu cateva linii negre ce urca vertical spre frunte.

Zona situata sub barbie si pe gat este colorata in negru. Partea inferioara a obrajilor este complet golasa, fara pene. De la urechi si pana la gat se intinde o banda de pene de culoare verde-oliv, spre negru. Regiunea din dreptul urechilor, partile laterale ale gatului, pieptul si pantecul sunt colorate in galben-portocaliu.

Occiputul(proeminenta osoasa din zona cefei), ceafa, spatele, aripile, baza cozii precum si penele de sub coada si partea superioara a cozii sunt albastre. Interiorul aripilor este colorat in galben-oliv. Irisul este de asemenea galben. Ciocul este negru, iar degetele gri-negre.

Femelele au o alura mai supla decat masculii; fruntea lor are o tenta de brun-verzui, dar aceasta trasatura nu este neaparat o caracteristica specific feminina. Puii se aseamana cu adultii in privinta coloritului, cu deosebirea ca irisul lor este brun.

Papagalul Macaw galben-albastru este cea mai populara pasare de colivie. Alaturi de Jaco si de alte aspecii amazoniene, Macaw este unul dintre cei mai mari papagali crescuti in captivitate. Datorita frumosului sau colorit, abilitatii sale de a reproduce cuvinte si caracterului sau afectuos, el este indragit de un numar foarte mare de persoane.

Daca Ara ararauna este crescuta singura, fara a avea o pereche, se va atasa si mai mult de stapanul sau. Cum aceste pasari sunt deosebit de vorbarete, este bine sa nu fie lasate prea mult timp singure, in caz contrar ele incepand sa tipe dupa partenerul de conversatie.

Papagalii Macaw galben-albastru sunt mari amatori de jucarii si extrem de prietenosi cu alte animale de companie.

Voliera exterioara este indicat sa fie cel puțin 6 m lungime, 3 m lațime și 3 m inalțime. In voliera exterioara este indicat amplasarea unei voliere interioare. Pe timp de iarna temperatura indicata in voliera interioara este de minim 12 grade. Cuibul poate sa ramana, tot timpul, in voliera interioara.


Reproducere Papagal Galben-Albastru
Sezonul lor de imperechere este cuprins intre lunile februarie si iunie in Panama si in nordul Americii de Sud, si intre august si decembrie in sudul arealului. in libertate, perechile formate nu fac pui in fiecare an.

In cazul pasarilor crescute in caprivitate, sezonul imperecherii incepe, de obicei, in aprilie, in al saselea an de viata, dupa ce exemplarele au atins maturitatea sexuala. In aceasta perioada este posibil ca papagalii sa devina usor agresivi cu alte pasari sau chiar cu stapanii.

In acest caz, este bine sa mutati perechea intr-o cutie, ce va tine loc de cuib, care sa aiba dimensiunile de minim 45 x 45 x 110 cm. Pasarile isi vor petrece o perioada de timp examinand cu atentie noua "locuinta", pana ce se vor obisnui cu ea.

Femelele depun de obicei 6 oua, iar perioada de incubare dureaza 25-30 de zile. Nu trebuie sa va puneti mari sperante de la inceput in legatura cu inmultirea lor, pentru ca, de obicei, ouale depuse in primul cuib sunt infertile. Pot aparea complicatii in cazurile in care femela nu este hranita corespunzator, sta prea mult in afara cuibului (ouale ramanand neincalzite) sau puii sunt raniti ca urmare a nepriceperii tinerilor parinti.

La aproximativ o luna de la instalarea in cuib, femela de Ara ararauna depune primul sau ou, nu mai mare de 35 x 50 mm. Al doilea si al treilea ou "sosesc" la interval de 3 zile unul dupa celalalt.

La nastere puii sunt complet golasi. Ciocurile incep sa se coloreze abia dupa 15 zile, iar dupa alte 10 zile le apare primul strat de pene. Apetitul tinerelor pasari pare sa nu aiba limite, cantitatea de hrana consumata crescand vertiginos de la o zi la alta. Puii parasesc cuibul la 90 de zile si, daca nu sunt capabili sa manance singuri, sunt hraniti de parinti.

Pentru a preveni eventualele lupte dintre papagalii tineri si masculii adulti, va recomandam ca, dupa 3 saptamani, sa-i separati.
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10


Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.